Ο δεκάλογος των γονέων

Ο Δεκάλογος των γονέων
Ή πώς να μην γίνετε κακοί δάσκαλοι για το αλκοόλ και ο ρόλος της οικογένειας

Αφού στην Ελλάδα η πρώτη επαφή του παιδιού με το αλκοόλ γίνεται, σύμφωνα με όλες τις μέχρι τώρα επιδημιολογικές μελέτες, στο σπίτι του, άρα θα πρέπει και η υποστήριξη και ενημέρωση του παιδιού ή του νέου για να αποφύγει την κατάχρηση και την εξάρτηση από το αλκοόλ να γίνει επίσης στο σπίτι του, από τους γονείς του.
Για τον λόγο αυτό, σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς και ψυχολόγους, προτείνεται ο παρακάτω δεκάλογος για τους Έλληνες γονείς.

Ο δεκάλογος των γονέων

1. Αξιοποιήστε την αποστροφή των νέων προς την συντήρηση και τον κομφορμισμό για να αποδομήσετε μαζί τους την διαφήμιση για τα ποτά που μεταδίδεται ανεξέλεγκτα από τα ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ενημέρωσης.

2. Αν τα παιδιά πίνουν για να ξεπεράσουν προβλήματα σχέσεων στην παρέα τους, οι γονείς μπορούν να δώσουν το καλό παράδειγμα δημιουργώντας ένα οικογενειακό περιβάλλον όπου η παρουσία του αλκοόλ είναι ορατή αλλά διακριτική και όπου η κατανάλωση είναι μέτρια.

3. Μιλήστε ήδη στα παιδιά σας για τις βλάβες και τους κινδύνους από το αλκοόλ όσο είναι μικρά. Λίγα χρόνια αργότερα, δηλαδή κατά την εφηβική ηλικία, η συζήτηση αυτή μπορεί να μην έχει το αναμενόμενο αποτέλεσμα.

4. Εξηγήστε στους νέους ότι πριν την ηλικία των 16 ετών ο οργανισμός δεν είναι σε θέση να μεταβολίσει το αλκοόλ επειδή δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως το ενζυματικό του σύστημα. Επιπλέον, εξηγήστε ότι οι γυναίκες μεταβολίζουν την μισή ποσότητα αλκοόλ συγκριτικά με τους άνδρες στην ίδια χρονική περίοδο.

5. Οι νέες πρέπει να ξέρουν ότι το αλκοόλ προκαλεί βλάβες στο έμβρυο και ότι το νεογνό δεν διαθέτει ένζυμα για να διασπάσει το αλκοόλ. Ακόμα και με ένα ποτήρι την μέρα στην διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκληθούν βλάβες στην υγεία του μελλοντικού παιδιού, κυρίως στο νευρικό του σύστημα.

6. Εξηγήστε στους νέους τα όρια ανάμεσα σε χρήση και κατάχρηση. Πείτε τους πόσο εύκολα μπορεί να επηρεαστεί η αντίληψη και η ικανότητα αντίδρασης με την λήψη αλκοόλ. Ακόμα και μια βραδιά στην καφετέρια ή στην ταβέρνα με αυξημένη ή μικρή κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να είναι επικίνδυνη αν ο νέος γυρίσει σπίτι με μοτοσικλέτα.

7. Μάθετε στους νέους να διαβάζουν την ετικέτα στην συσκευασία του αλκοολούχου ποτού. Να μάθουν να διακρίνουν σημαντικά στοιχεία όπως η περιεκτικότητα σε βαθμούς αλκοόλ.

8. Εξηγήστε στους νέους ότι ο οργανισμός μας με την πάροδο του χρόνου απαιτεί συνεχώς μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ για να έχει την ίδια ευχάριστη εμπειρία χαλάρωσης και ευφορίας, ένα βιολογικό φαινόμενο που ονομάζεται ανοχή.

9. Φροντίστε να συμμετέχουν τα παιδιά σας στην διοργάνωση μιας γιορτής όπου θα τους δείξετε ότι μπορούν να διασκεδάσουν καταναλώνοντας μόνο ποτά που δεν περιέχουν αλκοόλ.

10. Τόσο στο σπίτι όσο και στην έξοδο, οι γονείς θα πρέπει να κατευθύνουν τα παιδιά τους στο να πίνουν μη αλκοολούχα ποτά. Δεν πρέπει να υπερβάλουν οι ίδιοι, αλλά με την στάση τους να δίνουν το παράδειγμα του μέτρου.

Σύλλογος ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
Εβδομάδα Πρόληψης Αλκοόλ, 2012
«Αλκοόλ: Λιγότερο είναι καλύτερα»

Ετικέτες:

Trackback από το site σας.

logo

θεραπεία

 • Αλκοολογικό Ιατρείο ΠαΓΝΗ & Κ.Ο.Π.Α.
 • Βιβλιοθήκη

  Κατέβασε χρήσιμο υλικό Downloads

  Ζήτα βοήθεια

  24ωρη Γραμμή SOS τηλ. 6947349344

  Γίνετε εθελοντής

  Έλα στην ομάδα και δήλωσε εθελοντής

  Πνευματικά δικαιώματα © 2018 Σύλλογος Επιστροφή