Μη κερδοσκοπικός σύλλογος, έτος ίδρυσης 1999.

Σκοπός του Συλλόγου ‘Επιστροφή’ στην Κρήτη, σύμφωνα με το καταστατικό του (1999), είναι η παροχή βοήθειας σε εξαρτημένα άτομα από το αλκοόλ και ειδικότερα στους τομείς: σωματική απεξάρτηση, ψυχολογική στήριξη και κοινωνική επανένταξη. Παράλληλα με τις υπηρεσίες πληροφόρησης & συμβουλευτικής που προσφέρει η Επιστροφή σε ήδη εξαρτημένα άτομα, δραστηριοποιείται και στους τομείς της πρόληψης, ενημερώνοντας για τους κινδύνους από το αλκοόλ και οργανώνοντας δράσεις ευαισθητοποίησης πολιτών.
Σύντομο ιστορικό

Από επιδημιολογικές μελέτες (Πανεπιστήμιο Ηρακλείου, ΤΕΙ, ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ, ΠαΓΝΗ) έχει διαπιστωθεί ότι είναι σημαντικός ο αριθμός των οικογενειών που αντιμετωπίζει προβλήματα που σχετίζονται με το αλκοόλ στο Νομό Ηρακλείου. Καθώς σταδιακά δημιουργούνται και οξύνονται τα προβλήματα, συχνά τα άτομα που κάνουν προβληματική χρήση αλκοόλ και τα μέλη των οικογενειών τους, φθάνουν σε ακραία σημεία κοινωνικής πίεσης και προσωπικού ψυχικού άλγους πριν ζητήσουν βοήθεια για το πρόβλημά τους.

Ο Σύλλογος ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ τα πρώτα χρόνια της ίδρυσης του έθεσε ως στόχο την δημιουργία ενός δικτύου υποστήριξης των ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα από το αλκοόλ. Έως την ίδρυση του συλλόγου δεν λειτουργούσε καμία οργανωμένη δομή ή υπηρεσία υποστήριξης στην Κρήτη.

Πρώτος στόχος ήταν η υποστήριξη Ομάδων Αυτοβοήθειας. Αρχικά, και για τρία περίπου χρόνια, δοκιμάστηκαν στην λειτουργία τους μορφές ομάδων υποστήριξης, βασιζόμενες κυρίως στα 12 βήματα. Τελικά υιοθετήθηκε ως ασφαλής και αποτελεσματική η μεθοδολογία του Hudolin, βασιζόμενη στο συστημικό και οικολογικό μοντέλο, με την μορφή των Κλαμπ Οικογενειών με Προβλήματα από το Αλκοόλ (ΚΟΠΑ). Οι άνθρωποι της ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ εκπαιδεύτηκαν σε αυτήν την μεθοδολογία και την πρωτοεφάρμοσαν, μέχρις ότου διαδόθηκε στην τοπική κοινότητα του Ηρακλείου. Απαραίτητη εκπαίδευση για τους συντονιστές των Κλάμπ (στην ορολογία της μεθόδου Hudolin : υπηρέτες-δάσκαλοι) είναι η συμμετοχή τους σε ειδικό Σεμινάριο Ευαισθητοποίησης. Σήμερα, τα ΚΟΠΑ αποτελούν ανεξάρτητες μονάδες του δικτύου αλκοολογίας.

Δεύτερος στόχος υπήρξε η δημιουργία μίας σταθερής δομής για την εξυπηρέτηση ατόμων και οικογενειών που βρίσκονται σε προβληματική χρήση αλκοόλ, συνδεδεμένη με το σύστημα παροχής Υπηρεσιών Υγείας. Το Ιατρείο Αλκοολογίας που λειτουργεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου κάλυψε την ανάγκη αυτή.

Τώρα πια υφίσταται ένα δίκτυο υποστήριξης για τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα από το αλκοόλ. Το δίκτυο υποστηρίζεται σε εθελοντική βάση τόσο από ειδικούς (γιατρούς, νοσηλευτές, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, κοινωνιολόγους) όσο και από εθελοντές, άτομα με προβλήματα από το αλκοόλ που βρίσκονται σε μακροχρόνια αποχή (νηφαλιότητα) και μέλη των οικογενειών τους.

Παράλληλα με το θεραπευτικό – υποστηρικτικό έργο, η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ, σε συνεργασία με φορείς της πόλης του Ηρακλείου, δραστηριοποιείται σε ζητήματα πρόληψης για το αλκοόλ, διοργανώνοντας τα πέντε τελευταία χρόνια (2005-2011) Εβδομάδα Πρόληψης για το Αλκοόλ στο Ηράκλειο, τον μήνα Απρίλιο.

logo

θεραπεία

 • Αλκοολογικό Ιατρείο ΠαΓΝΗ & Κ.Ο.Π.Α.
 • Βιβλιοθήκη

  Κατέβασε χρήσιμο υλικό Downloads

  Ζήτα βοήθεια

  24ωρη Γραμμή SOS τηλ. 6947349344

  Γίνετε εθελοντής

  Έλα στην ομάδα και δήλωσε εθελοντής

  Πνευματικά δικαιώματα © 2018 Σύλλογος Επιστροφή