Παρεμβάσεις πρόληψης σε Γυμνάσια και Λύκεια


Στην διάρκεια αυτής της άνοιξης (Φεβρ-Απρ 2012), η Διεπιστημονική Ομάδα του Αλκοολογικού Ιατρείου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου και οικογένειες από τα ΚΟΠΑ Κρήτης, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου οργανώνουν παρεμβάσεις πρόληψης για το αλκοόλ σε Γυμνάσια και Λύκεια, κατόπιν αιτήματος των διευθυντών των σχολείων.

Στις παρεμβάσεις αυτές ακολουθούμε την παρακάτω μέθοδο:
1.Ομιλία από μέλος της διεπιστημονικής ομάδας Αλκοολογίας στην αρχική Ολομέλεια (μαθητές, καθηγητές, εθελοντές, τυχόν προσκεκλημένοι της τοπικής κοινότητας) με θέμα το αλκοόλ (απορρόφηση, δράση στον οργανισμό, οδήγηση, κύηση, διαφήμιση για αλκοόλ). Η ομιλία είναι διαφορετικά ανάλογα με τις ηλικίες στις οποίες απευθύνεται. Διάρκεια 20′. Αίθουσα εκδηλώσεων του Σχολείου.
2.Εργασία σε αυτοδιαχειριζόμενες ομάδες. Κάθε ομάδα (το πολύ 20 μαθητές) ετοιμάζει μία παρουσίαση διάρκειας 5-10 λεπτών. Οι μαθητές επιλέγουν μεταξύ τους τον/την γραμματέα που θα κρατάει σημειώσεις, αυτόν/ήν που θα γράψει την παρουσίαση σε διαφανείς κόλλες επιδιασκοπίου, αυτόν/ήν ή αυτούς που θα την παρουσιάσουν. Ένας συντονιστής με τον βοηθό του (από τους εθελοντές μας) βοηθούν τα παιδιά στις παραπάνω δραστηριότητες καθώς και στην διενέργεια της συζήτησης για την προετοιμασία της παρουσίασης. Η τελική παρουσίαση μπορεί να περιέχει και άλλα πλην των διαφανειών (πχ θεατρικό δρώμενο, ποιητικές δημιουργίες- κοιτάξτε τις μαντινάδες των παιδιών σε άλλη ανάρτηση κλπ). Διάρκεια 45-60′, αίθουσες διδασκαλίας, μαθητές-εθελοντές (όχι καθηγητές).
3.Παρουσιάσεις Ομάδων στην Ολομέλεια. Όλες οι ομάδες των μαθητών κάνουν τις τελικές παρουσιάσεις με τα συμπεράσματά τους, μπροστά στους άλλους μαθητές, τους εθελοντές, τους καθηγητές και τυχόν προσκεκλημένους της τοπικής κοινότητας. Απαντώνται τυχόν ερωτήσεις που διατυπώθηκαν στις συζητήσεις από μέλος της διεπιστημονικής ομάδας Αλκοολογίας. Μαρτυρίες από μέλη οικογενειών των ΚΟΠΑ. Διάρκεια μέχρι 1 ώρα. Αίθουσα Εκδηλώσεων του Σχολείου.

Μέχρι σήμερα έγιναν δύο τέτοιες παρεμβάσεις πρόληψης, στα Γυμνάσια-Λύκεια του Τζερμιάδου και του Κρουσώνα.Έχουν προγραμματιστεί για την άνοιξη πάνω από 10 τέτοιες παρεμβάσεις πρόληψης. Ο μόνος λόγος που δεν γίνονται περισσότερες είναι η αδυναμία να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των Γυμνασίων-Λυκείων λόγω περιορισμών στον χρόνο των εθελοντών μας.

Στο Τζερμιάδο, Λασήθι, κόψαμε την πίτα του Αλκοολογικού Ιατρείου σε ταβέρνα του χωριού (φωτογραφία).

Ετικέτες:

Trackback από το site σας.

logo

θεραπεία

 • Αλκοολογικό Ιατρείο ΠαΓΝΗ & Κ.Ο.Π.Α.
 • Βιβλιοθήκη

  Κατέβασε χρήσιμο υλικό Downloads

  Ζήτα βοήθεια

  24ωρη Γραμμή SOS τηλ. 6947349344

  Γίνετε εθελοντής

  Έλα στην ομάδα και δήλωσε εθελοντής

  Πνευματικά δικαιώματα © 2018 Σύλλογος Επιστροφή