Μια προσωπική ματιά στο σεμινάριο ευαισθητοποίησης

από την Ερασμία Πουλάκη, ΚΟΠΑ Παναγίτσας,  Ηράκλειο

Αυτό το μάθημα που πήρα τις μέρες που ήμουν στην Ιταλία στην εβδομάδα ευαισθητοποίησης για τα προβλήματα που σχετίζονται με το αλκοόλ δεν είναι κάτι θεωρητικό ή κάτι που μπορεί να ξεχάσω. Για μένα ήταν μάθημα ζωής. Και για την ακρίβεια μάθημα καλής ζωής!

Οι πληροφορίες και τα ερεθίσματα είναι αδύνατον να αποτυπωθούν σε μια κόλλα χαρτί, όμως ίσως μπορώ να πω κάποιες εντυπώσεις που μου έμειναν.

Όντας μέλος των Κλαμπ Οικογενειών, εκεί συνειδητοποίησα το πόσο σημαντικό είναι να αλλάξω εγώ η ίδια μαζί με όλη την υπόλοιπη οικογένεια μου.  Όταν ένα μέλος μιας οικογένειας είναι αλκοολικό αυτό τους επηρεάζει όλους. Τους αρρωσταίνει όλους. Είναι μια αλκοολική οικογένεια και τελικά δεν έχει σημασία να αλλάξει μόνο αυτός που το δημιούργησε αυτό. Η οικογένεια είναι ένα σύστημα και για να υπάρχει ισορροπία μέσα σε αυτό χρειάζεται όταν αλλάζει ο ένας προς το καλύτερο, να τον ακολουθούν και οι υπόλοιποι.

Επιπλέον κατάλαβα πως όσο διαφορετικοί κι αν είναι οι άνθρωποι, η κουλτούρα τους, οι συνήθειες τους, όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, όλοι είμαστε ίδιοι και απλά ψάχνουμε τον καλύτερο δυνατό τρόπο να το λύσουμε. Τα κλαμπ οικογενειών δίνουν μια λύση σε όλους αυτούς που έχουν ταλαιπωρηθεί τόσα χρόνια από αυτή την τόσο καλά διαφημισμένη ουσία. Δείχνουν πρακτικά πως ένας άνθρωπος μπορεί να ζήσει χωρίς αυτήν. Κάνουν πράξη κάποιες έννοιες που κάποτε φάνταζαν ουτοπικές, όπως κατανόηση, συμπαράσταση, αλληλεγγύη. Μέσα από αυτές τις ομάδες και τους ανθρώπους ο κάθε ένας από εμάς βρίσκει τον δρόμο και τον τρόπο του για να αλλάξει την ζωή του προς το καλύτερο. Για να αποκτήσει ποιότητα. Για να μην σκέφτεται μόνο τον εαυτό του. Αντίθετα, μαθαίνει να προσέχει τον εαυτό του για να μπορεί να είναι με σωστό τρόπο και δίπλα στους άλλους.

Μέσα από την παρακολούθηση, την συζήτηση, την συνεργασία σε μικρές ομάδες, την ατομική δουλειά αυτή η εβδομάδα παρέχει πολύ υλικό και πολλή τροφή για σκέψη και ανάπτυξη. Ο κόσμος μπορεί να αλλάξει αν μια μερίδα του αλλάξει. Και το αλκοόλ μπορεί να βγει από τις ζωές μας, αφού δεν παρέχει τίποτε άλλο πέρα από προβλήματα. Και δεν είναι μόνο οι αλκοολικοί που έχουν προβλήματα από αυτό. Είναι όλες οι οικογένειες που έχουν χάσει κάποιον από ατύχημα που οφείλεται σε αυτή την ουσία. Είναι όλοι όσοι έχουν πρόβλημα υγείας από την χρήση. Είναι όλοι όσοι ξέχασαν να διασκεδάζουν, να χαίρονται, να λυπούνται χωρίς αυτήν.

Ζούμε σε έναν κόσμο που μας έχει εκπαιδεύσει να ζούμε μέσα από τις εξαρτήσεις. Μας μαθαίνουν να αισθανόμαστε μέσα από ουσίες που διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα. Η δική μου πραγματικότητα μετά από αυτό το ταξίδι άλλαξε και στόχος μου πλέον είναι να μπορέσω κάποια στιγμή στην ζωή μου να φτάσω την νηφαλιότητα και ίσως να βοηθήσω και κάποιους άλλους να κάνουν το ίδιο.

Ετικέτες:

Trackback από το site σας.

logo

θεραπεία

 • Αλκοολογικό Ιατρείο ΠαΓΝΗ & Κ.Ο.Π.Α.
 • Βιβλιοθήκη

  Κατέβασε χρήσιμο υλικό Downloads

  Ζήτα βοήθεια

  24ωρη Γραμμή SOS τηλ. 6947349344

  Γίνετε εθελοντής

  Έλα στην ομάδα και δήλωσε εθελοντής

  Πνευματικά δικαιώματα © 2018 Σύλλογος Επιστροφή