Εντυπώσεις από ένα Σεμινάριο Ευαισθητοποίησης, Lignano, Μάιος 2011

από τον Βασίλη Φασουλάκη

Το να περιγράψει κάποιος τις εντυπώσεις που μπορεί να αποκομίσει από ένα Σεμινάριο Ευαισθητοποίησης σε ότι αφορά τα προβλήματα που μπορούν να σχετιστούν με το αλκοόλ είναι πάρα πολύ δύσκολο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο ίδιος ο άνθρωπος αλλάζει και βλέπει πολλά θέματα από μία τελείως διαφορετική οπτική γωνία.

Είναι ίσως το γεγονός ότι καταλαβαίνεις τη διαφορετικότητα του κάθε ανθρώπου και ότι δε μπορείς να τους κατατάσσεις σε κάποια κατηγορία  χωρίς να τον γνωρίσεις, να συζητήσεις, να αρχίσεις να τον μαθαίνεις και να σε μαθαίνει. Είναι ένα αλισβερίσι με διαφορετικές προσωπικότητες, διαφορετικά βιώματα, διαφορετικού τρόπου ζωής κ.ο.κ. Είναι όλα τόσο διαφορετικά που όμως όλα μαζί συνδέονται με τη λέξη αλκοόλ ή τη φράση αλκοόλ και μικτά συναφή προβλήματα.

Αυτό όμως που μαθαίνει κάποιος σε ένα τέτοιο σεμινάριο είναι ότι ναι μεν είμαστε όλοι τόσο διαφορετικοί όμως μαζευόμαστε με σκοπό να έχουμε μία καλύτερη και υγιή ζωή. Η συμμετοχή και μόνο σε τέτοιου είδους ομάδες, που όχι μόνο δεν είναι αποκομμένες από την κοινωνία, αλλά πλήρως ενταγμένες και με ενεργή δράση, δείχνει την ανάγκη του ανθρώπου για επικοινωνία και μάλιστα με ένα τρόπο μοναδικό. Κανείς δεν έχει να χάσει αλλά μόνο να κερδίσει όχι μόνο σαν άτομο αλλά και σαν σύνολο. Η αποδοχή των προβλημάτων που δημιουργούνται είναι η πρώτη νίκη και δείχνει ότι ο ‘κακός’ εγωισμός αποσύρεται και ο ‘καλός’ κάνει την εμφάνιση του. Άραγε ποιος είναι αλκοολικός; Πως έχουμε συνδυάσει την εμφάνιση του αλκοολικού; Πρέπει κάποιος να είναι αλκοολικός για να δημιουργούνται προβλήματα; Μήπως ο ίδιος ο άνθρωπος θα πρέπει να το δουλέψει με τον εαυτό του και να καταλάβει αν έχει κάποιο πρόβλημα;

Ο ‘καλός’ εγωισμός όμως χρειάζεται αρκετή δουλειά αφού τόσα χρόνια επικρατούσε ο ‘κακός’. Ίσως αυτό είναι το κομβικό σημείο που εμφανίζονται τα Κλαμπ Οικογενειών. Μία ομάδα όπου μας ‘ενώνουν’ τα προβλήματα, με διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης, και όλοι μαζί δουλεύουμε για να τα αποβάλλουμε από τη ζωή μας και να αναζητήσουμε αυτό που ο κάθε ένας θεωρεί καλύτερο και για τον ίδιο αλλά και για το σύνολο.

Το Σεμινάριο Ευαισθητοποίησης μάλλον αυτό το σκοπό είχε. Να βάλει εμάς τους ίδιους σε σκέψεις. Να μας γεμίσει με ερωτήματα που μέσα από διάλογο να μπορέσουμε να βρούμε κάποιες απαντήσεις. Είναι όμως σωστές; Εμείς θα πρέπει να τις επεξεργαστούμε και να τις τεκμηριώσουμε, αν μπορούμε.

Ετικέτες:

Trackback από το site σας.

Σχόλια (2)

 • Avatar

  Ηρακλειώτης

  |

  Πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία. Διενεργείται παρόμοιο σεμινάριο στα ελληνικά; Πώς μπορώ να πληροφορηθώ σχετικά;

  • Avatar

   mouzas

   |

   Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον συγγραφέα, στο 6974706380. Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας.

Τα σχόλια έχουν κλείσει

logo

θεραπεία

 • Αλκοολογικό Ιατρείο ΠαΓΝΗ & Κ.Ο.Π.Α.
 • Βιβλιοθήκη

  Κατέβασε χρήσιμο υλικό Downloads

  Ζήτα βοήθεια

  24ωρη Γραμμή SOS τηλ. 6947349344

  Γίνετε εθελοντής

  Έλα στην ομάδα και δήλωσε εθελοντής

  Πνευματικά δικαιώματα © 2018 Σύλλογος Επιστροφή