Αλκοόλ και ψυχοθεραπεία

από την Κέλυ Πικράκη, ψυχολόγο,
συνεργάτιδα του Αλκοολογικού Ιατρείου του ΠαΓΝΗ


ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Το γνωστό σε όλους μας αλκοόλ (χημική ονομασία: αιθυλική αλκοόλη ή αιθανόλη) είναι μια ουσία που καταστέλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Αυτό σημαίνει πως όλες οι αντιδράσεις του οργανισμού επιβραδύνονται χωρίς τη θέληση μας υπο την επήρεια του. Επιπλέον, επηρεάζει τα συναισθήματα, τις σκέψεις και την αντίληψή μας καθώς ανήκει στις ψυχοδραστικές ουσίες. Για τους παραπάνω λόγους και επειδή προκαλεί εθισμό, ανήκει στις ναρκωτικές ουσίες.

Ως ουσία λοιπόν το αλκοόλ έχει τη δυνατότητα να χαλαρώνει εφόσον το άτομο ορίζει την ποσότητα που θα πιει και δεν κάνει κατάχρηση. Τα προβλήματα ξεκινούν όταν αρχίζει να σε ορίζει η ουσία. Όταν δηλαδή δεν μπορείς να ελέγξεις την ποσότητα που θα καταναλώσεις και συνεχίζεις να πίνεις χάνοντας τον έλεγχο. Όταν πλέον δεν μπορεί κάποιος να ελέγξει τον εαυτό του, τότε δημιουργεί ή εμπλέκεται σε επικίνδυνες καταστάσεις οι οποίες μπορεί να αποβούν μοιραίες για το άτομο ή για κάποιο συνάνθρωπό του. Το 40-60% ατυχημάτων και βίαιης συμπεριφοράς οφείλονται στο αλκοόλ.

Τι μπορεί να προσφέρει η ψυχοθεραπεία σε ένα άτομο που έχει πρόβλημα με το αλκοόλ; Η ψυχοθεραπεία βοηθάει το άτομο να εξερευνήσει τον εαυτό του και να κατανοήσει τις συμπεριφορές και τις επιλογές του. Να μάθει τι εξυπηρετεί η χρήση του αλκοόλ, ποιοι είναι οι λόγοι που καταφεύγει σε αυτό και ποια βαθύτερα προβλήματα επισκιάζει και αντικαθιστά η εξάρτηση.

Στο σύντομο χρονικό διάστημα που συνεργάζομαι με το αλκοολογικό ιατρείο του ΠΝΗ δεν έχω συναντήσει ανθρώπους που το πρόβλημα τους είναι μόνο το αλκοόλ, έχω συναντήσει όμως πολλούς  που τα προβλήματα τους τους έχουν οδηγήσει στο αλκοόλ ως διέξοδο. Ανθρώπους που πίνουν για να χαλαρώσουν, να εκφραστούν, να ξεχάσουν, να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση, να μουδιάσουν τον πόνο. Ανθρώπους που πίσω από τη μάσκα του αλκοόλ κρύβονται από τον πραγματικό κόσμο και κλείνονται σε ένα περιορισμένο πλασματικό κόσμο που χωράει μόνο τους ίδιους και τις έγνοιες τους. Ίσως επειδή νοιώθουν ότι δεν μπορούν να τον αντιμετωπίσουν ή δεν τον θέλουν όπως έχει διαμορφωθεί.

Τι τους οδήγησε όμως εκεί; Συνήθως πρόκειται για συνδυασμό παραγόντων. Ενδεικτικά θα αναφέρω πως ψυχολογικοί λόγοι όπως η κατάθλιψη, το άγχος, η εσωτερίκευση συναισθημάτων, το πένθος μπορούν να οδηγήσουν στην εξάρτηση από το αλκοόλ σε συνδυασμό και με άλλους παράγοντες βιολογικούς π.χ.  τη γενετική προδιάθεση και  κοινωνικούς π.χ. τη δύσκολη παιδική ηλικία.

Όλοι οι άνθρωποι έχουμε προβλήματα,  το πού θα ξεσπάσουν όμως αυτά  και με τι τρόπο θα βγουν στην επιφάνεια διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Και το να μάθεις να τα διαχειρίζεσαι, ενδεχομένως να μην δώσει τέλος στην εξάρτηση αλλά σίγουρα θα κάνει πιο εύκολη τη μάχη.

Η εξάρτηση από το αλκοόλ σου στερεί τον εαυτό σου και τους δικούς σου ανθρώπους. Σταδιακά χάνεσαι από την πραγματική ζωή. Χάνεις την ικανότητα  να βλέπεις ρεαλιστικά τις καταστάσεις γύρω σου, να διακρίνεις το σημαντικό από το ασήμαντο.  Γίνεσαι ευέξαπτος και ξεσπάς στους δικούς σου οι οποίοι γεμίζουν με στενοχώρια, απόγνωση, θυμό και πολύ πόνο καθώς νιώθουν ανήμποροι μπροστά στην εξάρτηση ενώ παράλληλα βλέπουν τη ζωή τους να ασχημαίνει μέρα με τη μέρα και να εξαρτάται από τη διάθεση ενός μόνο ανθρώπου.

Σκεφτείτε: Εάν ο καθένας από εμάς έμπαινε στη διαδικασία να κάνει ένα τολμηρό ταξίδι στον ψυχισμό του, πόσος πόνος θα μπορούσε να αποφευχθεί και για εμάς και για τους γύρω μας.

Trackback από το site σας.

logo

θεραπεία

 • Αλκοολογικό Ιατρείο ΠαΓΝΗ & Κ.Ο.Π.Α.
 • Βιβλιοθήκη

  Κατέβασε χρήσιμο υλικό Downloads

  Ζήτα βοήθεια

  24ωρη Γραμμή SOS τηλ. 6947349344

  Γίνετε εθελοντής

  Έλα στην ομάδα και δήλωσε εθελοντής

  Πνευματικά δικαιώματα © 2018 Σύλλογος Επιστροφή